Објавени изведувачите на „Макфест 2019“

Денес во Штип се оддржа првата прес конференција, за фестивалот на музика „Макфест 2019“. На неа беа соопштени изведувачите, кои ќе настапат на трите фестивалски вечери, на 10, 11 и 12 октомври:

– Годинава, фестивалот се совпаѓа со празникот 11 октомври, што ќе биде дополнителен придонес во одбележувањето на денот на македонската револуција. Иако е лето, време на одмори, подготовките си течат, со цел во октомври да имаме уште едне успешен фестивал – кажа Драган Ристов, од прес центарот на Макфест.

1111111111111111

Според уметничкиот директор, Владимир Дојчиновски-Дојчин, познати се учесниците на фестивалот и во тек е финализирање на композициите:

– Благодарност до општината и градоначалникот кои по втор пат му го доверија Макфест и оваа година. Годинава ни се враќаат дел од ланските дебитанти, но и дел од победничките имиња, како што се Мина Блажев и Наташа малинкова, но среќен сум затоа што на фестивалот се враќаат и поранешни победници и реномирани имиња од македонската естрада. Годинава на фествалот ќе ја имаме и Биба Додева, Росана Сариќ-Тодоровска, Елена Петреска, се враќа и Александар Ристовски-Принц, имаме интерсно дуо составено од Александар Митевски и актерот Драган Спасов-Дац. На фестиваот ќе настапи и Лена и Бојан Моротови, пинковите ѕвезди мартија Станојковиќ, Огнен Здравковски ,Мартинијан Кириловски и Трајче Георгиев, потоа Игор Узунов, Барбара, Виктор Апостоловски, како и тројца штипски изведувачи. Од авторските тимови, можам да кажам дека се застапени речиси сите, што ќе му даде посебен квалитет на фестивалот – кажа Дојчиновски.

11111111111111112

Во тек се и техничките подготовки за фестивалот. Постојат неколку идејни решенија за изгледот на сцената, а во тек се и останатите активности околу распишување на тендерски постапки за организирање на фестивалот:

– Наградите се 5000 евра за прво место, 3000 евра за второ, и 1000 евра за трето место, додека техничките награди се по 500 евра поединечно, за најдобар аранжман “ДРАГАН ЃАКОНОВСКИ – ШПАТО” ,најдобар дебитант, вокална интерпретација и сценски настап – напомена Кирил Панајотов, технички директор на Макфест 2019.

Фестиваклот финансиски го реализира Општина штип а истиот е поддржан од Министертсвото з акултура со едне милион денари. За преносот и годинава е задолжена МРТВ а фестивалот ќе се оддржио во НУЦК „Ацо Шопов“ во Штип.