На 27 септември 2019 (петок) ќе се оддржи првата прес конференција за фестивалот на музика „Макфест 2019“. Прес конференцијата ќе се оддржи во хотелот „Александар Палас“ во Скопје, со почеток во 11:00 часот и на неа, традиционално ќе бидат соопштени учесниците на 34.тото издание на фестивалот а ќе се изврѓи и жребување за редоследот на изведувачите на првата и втората фестивалска вечер.

„Макфес 2019“ ќе се оддржи во Штип на 10, 11 и 12 октомври, во НУЦК „Ацо Шопов“ во Штип. Организатор на фестивалот е Општина Штип, со поддршка на Министерството за култура на РМ. И годинава, за преносот е задолжена МРТВ.