All posts in септември 2017

Шоу на Александра Јанева

janeva2

Годинава единственото шоу на Макфест, ќе го има победничката на Макфест Александра Јанева. Таа својот наста ќе го има на финалето (07.10.2017) за време додека се гласа и одлучува 32-от победник на Макфест.

ПРВА ФЕСТИВАЛСКА ВЕЧЕР 05.10.2017

MAKFEST PRVA VECER REDOSLED

ВТОРА ФЕСТИВАЛСКА ВЕЧЕР 06.10.2017

MAKFEST VTORA VECER RASPORED

СООПШТЕНИЕ

MAKFEST RESENIE POTENKO                                                             

                                            Соопштение од Општина Штип во врска со намалувањето

                                                                на фондот за награди на „Макфест 2017“

 

Општина Штип не е изненадена од скандалозаната одлука на Минитерството за Култура кое го намали фондот за награди на Макфест. Такво нешто преживеја пред некоја недела и организаторите на фолк фест Валандово.

Она што е најважно е што Министерството за Култура го погази сопствениот преддоговор кој го имаше со Општина Штип во кој се согласија да ги обезбедат средствата за наградниот фонд во висина од 10.000 евра за прва, 7500 евра за втора и 5000 евра за трета награда, како и останатите награди. Со анексот кој го нуди на потпис, новото раководство на Министерството за Култура се обидува да го поништо преддоговорот со кој веќе има утврдени обврски.

Општина Штип не навлегува во темата дали висината на наградите е преголема или премала. Таква одлука донело Министерството за Култура и ние ја почитувавме, исто како што се надевавме дека новото раководство ќе го испочитува преддговорот кој го имаме на хартија. Не сакаме да навлегуваме во мотивите за ваквата одлука а најмногу да внесуваме политика, бидејќи тоа може само да му наштети на фестивалот кој постои 32 години и кој Општина Штип веќе осум години го организира, преземајќи го во услови кога беше во опасност и неговото понатамошно постоење.

Имајќи во предвид дека наградите се намалени на 1500, 1000 и 750 евра, од идната година Општина Штип нема да има потреба од поддршка на Министерството за Култура и фестивалот повторно ќе си го организираме сами, бидејќи дали сами или со донатори и спонзори, сметаме дека можеме да обезбедиме средства за понудениот фонд за награди. Благодариме за досегашната поддршка а ние идната година ќе се обидеме да најдеме повеќе средства за наградниот фонд, со цел мотивирање на авторите и изведувачите за настап на фестивалот Макфест. Впрочем, изведувачите и авторите се најмногу погодени од ваквата одлука за намалување на фондот на награди.

Тие најмалку се виновни за ситуацијата, бидејќи се пријавија на јавен конкурс во кој висината на наградите беше претходно утврдена во договор со Министерството за Култура а сега се соочуваат да настапат под нови услови. До оддржување на фестивалот, локалната самоуправа ќе донесе одлука за фондот на награди и изведувачите и јавноста ќе бидат навреме известени.

 

Градоначалник

на Општината Штип

прим.м-р. Илчо Захариев

 

Акредитации

Почитувани,

Ве известувамe дека до 30 септември 2017 година, очекувам да доставете имиња на редакција со новинари, фоторепортери и сниматели за акредитација на „Макфест 2017“. Вашите податоци испратете ги на е-маил: dragan.ristov@gmail.com

Поздрав

Се гледаме на „МАКФЕСТ 2017“ !

received_1953191631361840

За 27-ми септември Press и извлекување на редоследот за настап

Фестивалот на забавни мелодии “Макфест“ годинава ќе се одржи од 5 до 7-ми октомври.Во две полуфинални вечери ќе бидат изведени 29 композиции.Концептот е малку домашно , малку странско. Ќе настапат изведувачи од Бугарија, Азербејџан, Белорусија, Финска, Шведска и Таџикистан.Првата прес конференција кога ќе биде одреден редоследот за настап е закажана за 27-ми септември  во Порта Македонија.

MAKFEST RESENIE 2

МАКФЕСТ 2017 – ПРВА ФЕСТИВАЛСКА ВЕЧЕР

Напоменуваме дека ова не е редослед за настап

Prva festivalska vecer - Makfest 2017

МАКФЕСТ 2017 – ВТОРА ФЕСТИВАЛСКА ВЕЧЕР

Табелата не распоред по кој ќе се настапува

vtora vecer - Makfest 2017