All posts in октомври 2017

МАКФЕСТ 2017 – ФИНАЛЕ РЕЗУЛТАТИ:ПУБЛИКА И ТЕЛЕВОУТИНГ

rezultati finale publika i vouting

МАКФЕСТ 2017 – НАГРАДИ

received_1953191631361840

МАКФЕСТ НАГРАДИ

Најдобр стајлинг – Мартина Иванова

Најдобар сценски настап: “Само Тони и две жени“

Најдобар дебитант – The Chiks

Најдобра интерпретација – Ѓунеш Абазова –Белорусија

Најдобар аранжман –Staffan Stavert   за композицијата The land of my song  во изведба  SONJA BISHOP

 

Трета награда од публиката :“Погледни ме “ на авторите Кире Костов музика и аранжман и на  Миодраг Врчаковски -текст во изведба на Антонија Гиговска

Втора награда од публиката:“Дождови“ на авторите Магдалена Божиновска Стојанова музика-аранжман, и Елизабета Кралевска текст , во изведба на Мартинијан Кириловски

Прва награда од публика:Од “Утро до вечер“ што ја отпеаја Зоран Илиев и Анабела.Автори се Стојанче Аврамов, музика-текст, аранжман Зоран Алексиќ.

МАКФЕСТ 2017 – Ф И Н А Л Е

Еве го редоследот за 32-то финале на Фестивалот на забавни мелодии Макфест

МАКФЕСТ 2017 ФИНАЛЕ

МАКФЕСТ 2017 -РЕЗУЛТАТИ ВТОРА ФЕСТИВАЛСКА ВЕЧЕР

Публиката во салата на Домот на културата “Ацо Шопов“, како и граѓаните по пат на телевоутинг го кажаа својот збор за композициите и изведувачите од втората фестивалска вечер на Макфест 2017

rezultati vtora vecer

Макфест 2017 – Резултати :Прва фестивалска вечер

По пребројувањето на гласовите од публиката и телевоутингот, по принципот евровизиски бод систем, е направена конечната листа на композиции кои се пласираа во финалето, а кои отпаднаа.

rezultati prva vecer

Во финалето се пласираа првите 9 композиции

Начин на гласање на Макфест 2017

Организаторот одлучи оваа година повторно да гласа публиката во сала.Во Фоајето на Домот на културата “Ацо Шопов“ се поставени кутии со ликовите на изведувачите. И секој гледач ја уфрла влезницата во кутијата на песната фаворит или изведувачот (изведувачката) што му се допаднал-а најмногу.Една влезница, еден глас. Телевоутингот кој се реализра со помош на компанијата “Видекс“ од Скопје ќе се одвива преку единствениот број  141 730, со тоа што тој сака да гласа го впишува редниот број на изведувачот. Цената на телевоутингот е 10 денари плус ддв.Се гласа по принципот, една СМС-картичка, еден глас за одредена композиција.Се разбира може да се гласа повеќепати за различни композиции.

makfest161

МАКФЕСТ 2017- 32 ИЗДАНИЕ

MAKFEST RESENIE

 

Со кревањето на фестивалското знаме, денеска започнува 32-то издание на  единствениот фестивал на забавна музика “Макфест“.За прв пат ќе бидат отпеани 30 композиции, од македонски и автори и изведувачи од странство.Две полуфинални вечери и едно финале.А до финале и за финале ќе одлучуваат гласовите од телевоутингот, но и гласовите на публиката во сала.Организаторите по неколкугодишните експерименти со системот за гласање, одлуката и одговорноста за пласманот до финале, но и за наградите ја препуштаа на публиката покрај ТВ екраните и на публиката во сала.Наградите за орвите три позиции од публиката се 5.000, 4.000 и 3.000 евра.

МАКФЕСТ 2017 – ВРЕМЕ НА АКТИВНОСТИ

agenda makfest

Сепак,зголемен паричниот износ за наградите на Макфест 2017

MAKFEST RESENIE POTENKOГрадоначалникот на  Штип Илчо Захариев  одлучи паричниот фонд за награди за годинашниов „Макфест 2017“ да биде повисок од оној кој со анекс им го понудило Министерството за култура. Ова денеска го соопштија претставниците на организацискиот одбор на Фестивалот за забавна музика „Макфест“.

– Градоначалникот на Штипдонесе одлука паричниот фонд да биде на средина, значи ниту по предлог на Министерството, ниту по претходниот преддоговор. Првата награда е во вредност од 5.000 евра, втората 4.000, а третата од 3.000 евра. Останатите награди како што се дебитант или сценски настап остануват во вредност од 500 евра, информира Драган Ристов од прес-центарот на фестивалот „Макфест“.

Според техничкиот директор Кирил Панајотов, општината има средства за исплата на наградите.

– Согласно годишната програма за култура која ја усвои Советот на општината, за „Макфест“ годинава се предвидени четири милиони денари. Со тие пари можат да се покријат наградите со цел да бидеме коректни кон авторите и изведувачите кои на јавниот конкурс се пријавија под познатите услови, истакна Панајотов.

Според него, со објавувањето на новиот конкурс за проекти од национален интерес на Министерството за култура за идната година ќе се знаат новите услови за, како што рече, да не се случува измена на одлуки на само една недела пред фестивалот.

Од денеска почнува поставувањето ата во Домот на културата и оперативно почнува реализацијата на „Макфест 2017“