All posts on октомври 5th, 2017

Макфест 2017 – Резултати :Прва фестивалска вечер

По пребројувањето на гласовите од публиката и телевоутингот, по принципот евровизиски бод систем, е направена конечната листа на композиции кои се пласираа во финалето, а кои отпаднаа.

rezultati prva vecer

Во финалето се пласираа првите 9 композиции

Начин на гласање на Макфест 2017

Организаторот одлучи оваа година повторно да гласа публиката во сала.Во Фоајето на Домот на културата “Ацо Шопов“ се поставени кутии со ликовите на изведувачите. И секој гледач ја уфрла влезницата во кутијата на песната фаворит или изведувачот (изведувачката) што му се допаднал-а најмногу.Една влезница, еден глас. Телевоутингот кој се реализра со помош на компанијата “Видекс“ од Скопје ќе се одвива преку единствениот број  141 730, со тоа што тој сака да гласа го впишува редниот број на изведувачот. Цената на телевоутингот е 10 денари плус ддв.Се гласа по принципот, една СМС-картичка, еден глас за одредена композиција.Се разбира може да се гласа повеќепати за различни композиции.

makfest161

МАКФЕСТ 2017- 32 ИЗДАНИЕ

MAKFEST RESENIE

 

Со кревањето на фестивалското знаме, денеска започнува 32-то издание на  единствениот фестивал на забавна музика “Макфест“.За прв пат ќе бидат отпеани 30 композиции, од македонски и автори и изведувачи од странство.Две полуфинални вечери и едно финале.А до финале и за финале ќе одлучуваат гласовите од телевоутингот, но и гласовите на публиката во сала.Организаторите по неколкугодишните експерименти со системот за гласање, одлуката и одговорноста за пласманот до финале, но и за наградите ја препуштаа на публиката покрај ТВ екраните и на публиката во сала.Наградите за орвите три позиции од публиката се 5.000, 4.000 и 3.000 евра.